De oncologiefysiotherapeut richt zich specifiek op de stoornissen, beperkingen en participatieproblemen bij kankerpatiënten. Deze problemen kunnen het gevolg zijn van de aandoening zelf of van de medische behandeling. U kunt hierbij denken aan spanningsklachten, pijn, fibrose, huidveranderingen, verminderde mobiliteit, verstoorde lichaamsbeleving, verminderde spierkracht, conditieverlies, spanning, ademhalings- problemen en vermoeidheid. Daarnaast kunnen er problemen ontstaan in het uitvoeren van werk en/of hobby’s.
Voor wie is oncologische fysiotherapie?
De oncologie fysiotherapeut kan worden ingezet voor iedereen die kanker heeft of heeft gehad. Er wordt hierbij rekening gehouden met de verschillende fasen van de ziekte:
Hoe verloopt de behandeling?
Wanneer u bij ons komt wordt er eerst een uitgebreide intake gedaan. Door middel van een lichamelijk onderzoek en/of specifieke testen wordt een volledige beeld verkregen van uw klachten/problemen. Vervolgens worden de bevindingen met u besproken en wordt een behandelplan opgesteld. Dit behandelplan kan, afhankelijk van de fase waarin u zich bevindt en waar uw behoefte ligt, gericht zijn op:
De oncologiefysiotherapeut werkt samen met een oedeemtherapeut, de psychosomatisch fysiotherapeut en eventueel met de praktijkondersteuner van de huisarts. Door deze gerichte samenwerking kunt u rekenen op behandeling en begeleiding die bij uw individuele situatie past. Een verwijzing van een huisarts, medisch specialist of verpleeghuisarts is nodig voor behandeling.