Oedeem therapie

Oedeem is een abnormale opeenhoping van vocht in het weefsel als gevolg van een verstoord evenwicht tussen aanvoer en afvoer van vocht. Dit uit zich in een gevoel van spanning of stuwing van de huid, pijnlijk of tintelend gevoel en toename van de omvang van het lichaamsdeel. De voorkomende soorten oedeem zijn:

  • lymfoedeem (aangeboren of door bijvoorbeeld een operatie)
  • veneus oedeem (door hoge bloeddruk, trombose of spataders)
  • reumatisch oedeem
  • traumatisch oedeem (na een ongeval)
  • oedeem na bestraling, chemo of medicatie
  • lipoedeem (door de aanwezigheid van eiwitten is de afvoer van het oedeem door het lymfestelsel niet optimaal)
  • oedeem t.g.v. falen van inwendige organen (bijv. nieren, longen, lever)

Hoe verloopt de behandeling?

Wanneer u bij ons komt doet de gespecialiseerde fysiotherapeut eerst een uitgebreide intake om uw klachten goed in beeld te brengen. Vervolgens doet de therapeut een lichamelijk onderzoek om duidelijk te krijgen hoe het oedeemgebied eruit ziet, en hoe het aanvoelt. Aanvullend wordt gemeten hoe groot de zwelling is, en wordt gekeken naar bewegingsbeperkingen, pijn en kracht. De bevindingen worden met u besproken en er wordt een behandelplan opgesteld. De behandeling is altijd individueel en vindt plaats op de praktijk of bij u thuis.

 

Waar bestaat een behandeling uit?

Oedeemtherapie bestaat uit voorlichting, manuele lymfdrainage, oefentherapie en het gebruik van hulpmiddelen zoals elastische kousen, tapen en zwachtelen.

De therapie wordt gegeven door onze oedeemtherapeute Nienke van Ek.

 

Vergoedingen

Alle zorgverzekeraars vergoeden oedeemtherapie. De eerste 20 behandelingen worden vergoed uit de aanvullende verzekering, de vervolgbehandelingen worden vergoed uit de basisverzekering. We adviseren u om bij vragen hierover contact op te nemen met uw zorgverzekeraar.

 

Manuele lymfdrainage

Manuele lymfedrainage is een specifieke massagetechniek die gericht is op verhoging van de transportcapaciteit van het lymfestelsel. Door gebruik te maken van bepaalde (specifieke) handgrepen kan het vocht verplaatst worden naar gebieden in het lichaam waar het lymfesysteem nog in tact is zodat het daar vandaan in de circulatie/bloedsomloop kan worden opgenomen.

 

Compressietherapie

Door middel van het aanleggen van bandages/zwachtels wordt van buiten af een continue druk aangebracht die het uittreden van vocht tegengaat en de afvoer van lymfe ondersteunt. De bandages worden aangelegd als er nog geen stabiele situatie in de waterhuishouding is bereikt. Wanneer de omvang van de arm of het been stabiel is, kan een therapeutische elastische kous (TEK) worden aangemeten.

 

Oefentherapie

In veel gevallen kan door het oedeem er een bewegingsbeperking zijn ontstaan waardoor bewegingsomvang en spierkracht zijn afgenomen. Door oefeningen kunt u de functie van uw ledematen weer verbeteren. Daarbij maken we gebruik van de "spierpompfunctie " van onze spieren. Dit is belangrijk voor het transport van oedeem.

 

Lymfetaping

Hierbij wordt gebruik gemaakt van een specifieke tape die een liftende werking heeft. Hierdoor kan de onderhuidse circulatie verbeteren en de afvoer van lymfevocht bevorderd worden.

 

Ademtherapie

Specifieke oefeningen met betrekking tot uw ademhaling verbeteren de afvoer van (lymfe)vocht.

 

Voorlichting

U wordt voorgelicht over huidverzorging, voeding, preventie en zelfhulp. Dit zijn zaken waarmee u zelf aan de slag kunt gaan. Tevens wordt u begeleid in het opbouwen van uw dagelijkse activiteiten.

Onconet Flyer

Download
onconet-flyer.pdf
Adobe Acrobat document 2.2 MB

Nienke van Ek